Novinky

Dokonalá harmonie vína a pokrmu

Víno a jídlo - to jsou dva požitky, které mohou být samy o sobě úžasné, ale když je správně zkombinujeme, můžeme vytvořit něco zcela nezapomenutelného. Harmonie vína a pokrmu je umění, které může zdokonalit vaše gastronomické zážitky a pozvednout je na novou úroveň. Jak toho dosáhnout? 

1. Respektujte základní pravidlo: harmonie chutí

Nejdůležitější zásadou při skloubení vína s pokrmem je respektovat harmonii chutí. To znamená, že víno a pokrm by měly být vzájemně doplňující, ne konkurenční. Kyselost, sladkost, hořkost, slanost a chuťové profily vína a pokrmu by se měly navzájem vyvažovat a zdůrazňovat.

Chuťový pocit

Vyvažuje/umocňuje

Sladký

vyvažuje, až neguje chuťový pocit KYSELÝ

vyvažuje, až neguje chuťový pocit HOŘKÝ

je OSVĚŽOVANÝ chuťovým pocitem SLANÝM                                             (proto je sůl přidávaná do pečiva!)  

Kyselý

vyvažuje, až neguje chuťový pocit SLADKÝ

umocňuje chuťový pocit HOŘKÝ

umocňuje chuťový pocit SLANÝ

Hořký

umocňuje chuťový pocit KYSELÝ

umocňuje chuťový pocit SLANÝ

vyvažuje, až neguje chuťový pocit SLADKÝ

Slaný

OSVĚŽUJE chuťový pocit SLADKÝ

umocňuje chuťový pocit KYSELÝ

umocňuje chuťový pocit HOŘKÝ

 

Zároveň spojením dvou totožných chuťových výrazů, je takový chuťový výraz umocňován! Rovněž tak opakovaný dominantní chuťový výraz ve víně (např kyselý), je každým delším douškem umocněn a výsledkem je nepříjemná chuťová disharmonie, proto je právě velmi důležité pro takové víno, vybrat vhodný pokrm.

2. Párování podle barev

Základním pravidlem je párovat bílé víno s bílým masem a rybami a červené víno s červeným masem. Toto pravidlo je však jen základem, který můžete dále rozvíjet. Například lehčí bílá vína se hodí k delikátním pokrmům, zatímco tělnatější červená vína mohou zdůraznit bohatost silnějších pokrmů.

3. Regionální harmonie

Vína z určitého regionu často vyniknou ve spojení s pokrmy téhož regionu. To proto, že zpravidla tyto vína byla vyvinuta s ohledem na místní kuchyni a ingredience.

4. Postupujte podle intenzity

Pamatujte si, že když respektujete intenzitu chutí ve vínu a pokrmu, otevíráte dveře ke skutečnému gastronomickému dobrodružství. Lehká vína vyniknou při doprovodu lehkých pokrmů, zatímco vína s větší tělnatostí dodají bohatším a intenzivnějším pokrmům nový rozměr. Když si vychutnáte tuto harmonii, objevíte, jak může skvěle zkombinované víno a pokrm vytvořit jedinečný a nezapomenutelný chuťový zážitek

6. Následujte svůj osobní vkus

Vězte, že umění skloubení vína a pokrmu může být zábavné a odměňující. Když se naučíte respektovat a zkoumat chutě, objevíte svět nových gastronomických zážitků. Takže si příště, když si připravíte výborný pokrm, nezapomeňte vybrat také skvělé víno, které ho doplní a vytvoří dokonalou harmonii chutí na vašem talíři.

 

Číst článek
1 položek celkem
Používáme ověření věku Adulto