Víno a jídlo - to jsou dva požitky, které mohou být samy o sobě úžasné, ale když je správně zkombinujeme, můžeme vytvořit něco zcela nezapomenutelného. Harmonie vína a pokrmu je umění, které může zdokonalit vaše gastronomické zážitky a pozvednout je na novou úroveň. Jak toho dosáhnout?
1. Respektujte základní pravidlo: harmonie chutí
Nejdůležitější zásadou při skloubení vína s pokrmem je respektovat harmonii chutí. To znamená, že víno a pokrm by měly být vzájemně doplňující, ne konkurenční. Kyselost, sladkost, hořkost, slanost a chuťové profily vína a pokrmu by se měly navzájem vyvažovat a zdůrazňovat.
Chuťový pocit |
Vyvažuje/umocňuje |
---|---|
Sladký |
vyvažuje, až neguje chuťový pocit KYSELÝ |
vyvažuje, až neguje chuťový pocit HOŘKÝ |
|
je OSVĚŽOVANÝ chuťovým pocitem SLANÝM (proto je sůl přidávaná do pečiva!) |
|
Kyselý |
vyvažuje, až neguje chuťový pocit SLADKÝ |
umocňuje chuťový pocit HOŘKÝ |
|
umocňuje chuťový pocit SLANÝ |
|
Hořký |
umocňuje chuťový pocit KYSELÝ |
umocňuje chuťový pocit SLANÝ |
|
vyvažuje, až neguje chuťový pocit SLADKÝ |
|
Slaný |
OSVĚŽUJE chuťový pocit SLADKÝ |
umocňuje chuťový pocit KYSELÝ |
|
umocňuje chuťový pocit HOŘKÝ |
Zároveň spojením dvou totožných chuťových výrazů, je takový chuťový výraz umocňován! Rovněž tak opakovaný dominantní chuťový výraz ve víně (např kyselý), je každým delším douškem umocněn a výsledkem je nepříjemná chuťová disharmonie, proto je právě velmi důležité pro takové víno, vybrat vhodný pokrm.
2. Párování podle barev
Základním pravidlem je párovat bílé víno s bílým masem a rybami a červené víno s červeným masem. Toto pravidlo je však jen základem, který můžete dále rozvíjet. Například lehčí bílá vína se hodí k delikátním pokrmům, zatímco tělnatější červená vína mohou zdůraznit bohatost silnějších pokrmů.
3. Regionální harmonie
Vína z určitého regionu často vyniknou ve spojení s pokrmy téhož regionu. To proto, že zpravidla tyto vína byla vyvinuta s ohledem na místní kuchyni a ingredience.
4. Postupujte podle intenzity
Pamatujte si, že když respektujete intenzitu chutí ve vínu a pokrmu, otevíráte dveře ke skutečnému gastronomickému dobrodružství. Lehká vína vyniknou při doprovodu lehkých pokrmů, zatímco vína s větší tělnatostí dodají bohatším a intenzivnějším pokrmům nový rozměr. Když si vychutnáte tuto harmonii, objevíte, jak může skvěle zkombinované víno a pokrm vytvořit jedinečný a nezapomenutelný chuťový zážitek
6. Následujte svůj osobní vkus
Vězte, že umění skloubení vína a pokrmu může být zábavné a odměňující. Když se naučíte respektovat a zkoumat chutě, objevíte svět nových gastronomických zážitků. Takže si příště, když si připravíte výborný pokrm, nezapomeňte vybrat také skvělé víno, které ho doplní a vytvoří dokonalou harmonii chutí na vašem talíři.